'Stankoverlast leidt tot gezondheidsklachten'

30 maart 2015 door A

Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten.

Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie van het onderzoeksinstituut Nivel en het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht.

Door de stankoverlast zeggen omwonenden vaker te hoesten en verkouden te zijn. Ook hebben ze vaker last van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten door chronische stress zoals slapeloosheid, angst en depressie komen meer voor. ,,Met de mestgeur kunnen irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress'', concluderen de onderzoekers.

Mensen die in de buurt van megastallen wonen, beoordelen hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Opvallend is dat ze maar zelden met klachten naar de huisarts gaan.