Uniek filmpje van pril menselijk embryo

07 januari 2022 door KV

Nederlandse wetenschappers hebben een zes weken oud menselijk embryo van amper 3 millimeter groot met ongekend hoge resolutie in beeld gebracht. Ze gebruikten daarvoor micro-CT, een nieuwe beeldvormende techniek.

Het embryo is afkomstig van een vrouw met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, bij wie het zich in de eileider had genesteld. Tijdens een spoedoperatie moest de eileider met embryo en al worden verwijderd – de vrouw besloot het aan de wetenschap te doneren.

Onderzoekers Yousif Dawood en Bernadette de Bakker (Amsterdam UMC) brachten het embryo tot in groot detail in beeld te brengen met de beeldvormingstechniek "micro-CT". Deze beeldvormende techniek wordt vaak toegepast in de geologie om gesteenten te bekijken, en ook voedingstechnologen gebruiken micro-CT om de textuur van voedsel te beoordelen.

In het filmpje is te zien dat het embryo vergezeld gaat van een dooierzakje dat bijna even groot is. Samen liggen ze ingebed in het weefsel van de moederkoek die in de wand van de eileider groeit. De publicatie erover in het vakblad Radiology kreeg een prijs voor de meest aansprekende illustratie van het jaar.