Vallen er tegen 2050 geen doden meer door kanker?

16 januari 2015 door GEW

'Tegen 2050 zou iedereen onder de 80 jaar moeten kunnen genezen van kanker'. Die gewaagde voorspelling komt van onderzoekers van het University College London. Hoe realistisch is die toekomstvisie?

De uitspraak is gebaseerd op een narratieve studie, een overzichtsonderzoek waarbij men enkel die studies uit de literatuur pikt die in de kraam passen van wat men wil aantonen(1). Uit dergelijk onderzoek kan je wel een aantal ideeën destilleren, maar je kan er geen wetenschappelijk onderbouwde resultaten mee tonen.

Deze narratieve studie werd uitgevoerd in Engeland en stelde vast dat er in 2013 325.000 nieuwe kankergevallen gediagnosticeerd werden en er 150.000 mensen stierven aan kanker. Verder dat het jaarlijkse risico op kanker 1 op 1000 betreft voor min 20-jarigen, 1 op 100 voor vijftigers en 1 op 30 voor 65-plussers. Bijna de helft van alle kankers treft 70-plussers en meer dan de helft van de overlijdens treft 75-plussers. Kanker is vooral een ouderdomsziekte. De sterfte in de kanker-top 4 (borst-, long-, darm- en prostaatkanker) is de voorbij 20 jaar met 30 procent verminderd. Dit dankzij minder rokers, vroegtijdige diagnoses en betere behandelingen.

De onderzoekers stellen dat kankersterfte nog veel meer kan worden teruggedrongen, wanneer we zorgen voor nog meer rookstop, een betere gewichtscontrole, nog meer en betere screeningsprogramma's, genetische tests en preventieve behandelingen, zoals lage doses aspirine om darmkanker te voorkomen vanaf 50 jaar. Volgens hen mogen we de komende jaren nog betere behandelingen verwachten en ook goede behandelingen voor uitgezaaide kankers, waardoor deze ook niet meer dodelijk zullen zijn.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een zeer optimistische voorspelling gebaseerd op een narratief onderzoek dat vermoedelijk enkel de positieve trends onder de loep nam. Er zijn namelijk ook negatieve evoluties, zoals de toenemende gewichtsproblemen: eerder onderzoek toonde aan dat het aantal obesitasgerelateerde kankers in de lift zit. Het advies om dagelijks aspirine te slikken tegen darmkanker is geen goed advies, omdat aspirine te veel risico geeft op maag- en darmbloedingen. Kanker wordt meer en meer een chronische ziekte, maar op dit moment nog steeds doodsoorzaak nummer twee.

Conclusie

Dit is een overoptimistische en daarom weinig realistische visie op kanker.

(1)University of College London – School of Pharmacy. Overcoming Cancer in the 21st Century (PDF, 2.1Mb). January 14 2015

Een meer uitgebreide analyse (in het Engels) kunt u lezen op http://bit.ly/1DGpSW