Vaste bedtijd gelinkt aan gezond hart

Wie op onregelmatige tijden naar bed gaat en opstaat, is zwaarder, heeft een hogere bloedsuikerspiegel en een hogere bloeddruk.

Wetenschappers van het Duke University Medical Centre in de Verenigde Staten onderzochten de slaap-waakritmes van bijna 2000 gezonde vrijwilligers. Wie op onregelmatige tijden naar bed gaat en opstaat, is gemiddeld zwaarder, heeft een hogere bloedsuikerspiegel en een hogere bloeddruk, concluderen de onderzoekers. Daarmee hebben de onregelmatige slapers een grotere kans om een hartaanval of beroerte te krijgen dan de deelnemers met regelmatige bedtijden. Ook gaven de onregelmatige slapers aan vaker depressief te zijn of stress te ervaren.

De proefpersonen droegen een horloge waarop ze via een druk op de knop doorgaven dat ze gingen slapen of wakker waren geworden. De onderzoekers rapporteerden ook hoe lang ze sliepen en of ze geneigd waren om vroeg of juist laat naar bed te gaan. Regelmatige slaaptijden waren de beste voorspeller voor de gezondheid van het hart en de bloedwaarden van de deelnemers. Onregelmatige slapers waren overdag bovendien slaperiger en minder actief.

De resultaten tonen een verband aan tussen slaappatronen en de gezondheid van het hart. En geen oorzaak-gevolgrelatie, waarschuwen de onderzoekers. Vervolg onderzoek richt zich daar nu op. Zorgt obesitas bijvoorbeeld voor een onregelmatig slaapritme? Of kom je misschien aan van een ontregeld slaappatroon?

De onderzoekers hopen in de toekomst beter te kunnen voorspellen hoe groot het risico op hartfalen is door naar iemands slaapritme te kijken. En zo mogelijk zelfs een hartaanval te voorkomen of uit te stellen.

Het artikel is verschenen in het tijdschrift Scientific reports.