Verkoudheidsvirussen maken sommigen immuun voor covid-19

Een studie werpt nieuw licht op de vraag waarom sommige mensen geen covid-19 krijgen, ook niet als ze samenleven met iemand die besmet is. De proefpersonen bleken een verhoogd aantal T-cellen te hebben, dat zijn afweercellen die deel uitmaken van onze immuniteit, vermoedelijk door een eerdere infectie met een eenvoudig verkoudheidsvirus.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Ondanks de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant van het coronavirus, ontsnappen sommige personen die onder hetzelfde dak leven met mensen die positief testten aan een coronabesmetting. Britse onderzoekers menen hiervoor een verklaring te hebben gevonden.

  • Ze onderzochten bloedstalen van 52 mensen die samenleefden met een persoon die positief getest was met een PCR-coronatest.
    • Van die personen raakte de helft besmet, maar de andere helft niet.
    • Beide groepen waren vergelijkbaar wat leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en blootstelling aan de positief geteste huisgenoot betrof.
  • De bloedstalen van diegenen die negatief testten op de PCR-test, hadden een hogere concentratie aan immuuncellen (geheugencellen en T-cellen) tegen verwante coronavirussen.
    • De onderzoekers veronderstellen dat deze immuniteit een gevolg is van doorgemaakte verkoudheden veroorzaakt door onschuldige coronavirussen.
    • Deze immuuncellen zouden deels overlappen met de immuuncellen die je aanmaakt na een besmetting met SARS-CoV-2.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Coronavirussen

Een banale verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door zogenaamde rhinovirussen, maar een vrij groot aantal (15 – 30%) ook door coronavirussen. Die zijn verwant met de virussen die aan de basis liggen van de coronapandemie.

De familie van de coronavirussen is een grote virusfamilie met een dertigtal virusstammen. Eentje daarvan (SARS-CoV-2) is de voorbije jaren zodanig gewijzigd dat het een pandemie heeft veroorzaakt, zoals we ondertussen allemaal weten. Andere coronavirussen veroorzaken al jaar en dag banale verkoudheden.

Immuniteit na een verkoudheid

Wanneer je verkouden bent, produceert je lichaam antistoffen, geheugencellen en T-cellen tegen het verkoudheidsvirus. Zo kan datzelfde virus je in de eerstkomende tijd niet meer ziek maken. Omdat er honderden verkoudheidsvirussen bestaan, kan je echter steeds opnieuw verkouden raken door besmetting met een ander verkoudheidsvirus. Zelf merk je amper een verschil tussen de ene verkoudheid en een volgende.

Als je verkouden bent geweest door een verkoudheids-coronavirus, ontwikkel je antistoffen en T-cellen die mogelijk gedeeltelijk overlappen met de immuniteit van het huidige coronavirus. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Antistoffen circuleren tijdelijk, maar geheugencellen en T-cellen (cellulaire immuniteit) blijven veel langer aanwezig.

De Britse studie is beperkt, omdat het gaat over een kleine groep proefpersonen. Toch is de verklaring aannemelijk en werd ze al nagekeken door andere wetenschappers. Uitgebreider onderzoek zal meer duidelijkheid scheppen.

Conclusie

Sommige mensen geraken niet besmet met het coronavirus, terwijl hun partner of kind wel besmet is. Britse wetenschappers vermoeden dat deze personen een zekere immuniteit hebben opgebouwd na een verkoudheid veroorzaakt door een ander, banaal coronavirus. Daardoor zouden ze iets minder vatbaar zijn voor een besmetting met SARS-CoV-2. Er zijn honderden mogelijke verwekkers van verkoudheden, waarvan een minderheid banale coronavirussen zijn.