Waarom je niet afvalt door sporten alleen

28 januari 2016 door EV

Door meer te sporten, verbruik je niet noodzakelijk meer calorieën.

Herman Pontzer van City University in New York bestudeerde in Noord-Tanzania de Hazda, een populatie van traditionele jager-verzamelaars die dagelijks lange afstanden wandelt en zware fysieke arbeid verricht. Hij ontdekte dat deze bevolkingsgroep ondanks hun zeer actieve levensstijl maar evenveel energie verbruikt als Europeanen en Amerikanen met een veel minder actieve levensstijl.

Om dat verder te onderzoeken, besloot Pontzer een week lang het dagelijkse energieverbruik en de mate van activiteit na te gaan bij meer dan 300 mannen en vrouwen. Uit de gegevens bleek dat fysieke activiteit een zwak maar meetbaar effect had op het dagelijkse energieverbruik van de proefpersonen: wie matig actief was, verbruikte ongeveer 200 calorieën meer dan mensen die het minst bewogen. Maar Pontzer stelde ook vast dat dit niet meer gold bij wie iets actiever was: van zodra de proefpersonen meer dan matig bewogen, had extra sporten geen enkel effect meer op hun energieverbruik. De meest actieven verbruikten maar evenveel energie als diegenen die matig actief waren.

Volgens de onderzoekers is het tijd dat we afstappen van de idee dat we door meer te bewegen meer calorieën verbruiken. Want het lichaam van wie meer dan matig sport, compenseert voor die extra inspanningen. Hoe ons lichaam erin slaagt zich aan te passen aan een grotere fysieke activiteit zonder calorieën te verbruiken, is nog onduidelijk, maar Pontzer heeft al plannen om ook dat uit te zoeken.