Waarom moeten gevaccineerde personen de coronamaatregelen blijven volgen?

Mensen die het coronavaccin gekregen hebben, moeten een mondmasker blijven dragen, de afstandsregels respecteren, regelmatig de handig grondig wassen en ze kunnen ook niet zomaar met vrienden of familie afspreken. Dat roept vragen op.

Wie gevaccineerd is met een coronavaccin, kan toch nog covid-19 oplopen. Een 45-jarige verpleger uit de Amerikaanse stad San Diego, heeft nadat hij een coronavaccin gekregen had, toch nog de ziekte gekregen

De verpleger kreeg het Pfizer-vaccin, dat ook in België gebruikt wordt in de woonzorgcentra, op 18 december en had kortstondig last van een pijnlijke arm. Zes dagen later, na zijn werk op een covid-afdeling in een Amerikaans ziekenhuis, kreeg hij koorts, rillingen en spierpijn. Een coronatest wees uit dat hij covid-19 had. Experten zijn niet verbaasd: wie de eerste dosis van het coronavaccin krijgt, is niet meteen beschermd en moet de coronamaatregelen nauwgezet blijven volgen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Je bent niet meteen beschermd na de eerste prik van het Pfizer-BioNTech coronavaccin, waardoor je nog steeds risico loopt op covid-19. Daar zijn meerdere verklaringen voor:

  • Het duurt 10 tot 14 dagen na de eerste prik van het vaccin vooraleer men antistoffen ontwikkeld heeft die bescherming bieden, dat bleek al uit de klinische studies
  • Van het Pfizer-BioNTech vaccin heb je in principe twee dosissen nodig: pas twee weken na de eerste ben je voor 92% beschermd, en 7 dagen na de tweede dosis loopt je bescherming op tot 94-95% Dat betekent dat je vanaf twee weken na de eerste prik minder risico loopt op covid, maar dat risico is niet nul. In de eerste week na je eerste vaccinatie kan je dus nog de infectie oplopen. Maatregelen blijven dus van belang!
  • Bij personen die gevaccineerd worden neemt men geen coronatest af: het is niet uitgesloten dat ze op het moment van de prik al besmet waren en gewoon covid ontwikkelen (wanneer je besmet bent, duurt het enkele dagen vooraleer je symptomen ontwikkelt).

Conclusie

De hoera-berichten over de coronavaccinatie die momenteel wordt uitgerold in woonzorgcentra, kunnen de indruk wekken dat mondmaskers en social distancing niet langer nodig zijn voor wie gevaccineerd is. Dat is helaas niet meteen het geval. Je bescherming begint pas goed te werken twee weken na je eerste dosis, en stijgt nog wat na de tweede vaccinatie.