Weinig zaadcellen wijst op meer problemen dan alleen onvruchtbaarheid

20 maart 2018 door EV

Het aantal zaadcellen in je sperma zegt niet alleen iets over je vruchtbaarheid, maar ook over je gezondheid. 

Een recente studie aan de Universiteit van Padua onderzocht 5.177 Italiaanse mannen die samen met hun partner kampten met vruchtbaarheidsproblemen. Wetenschappers onderzochten hun sperma en stelden vast dat ongeveer de helft van de mannen minder zaadcellen had dan normaal, wat gedefinieerd werd als 39 miljoen celletjes per ejaculaat.

Toen ze beide groepen met elkaar vergeleken, ontdekten ze dat een laag aantal zaadcellen niet alleen wees op een verminderde vruchtbaarheid, maar ook op andere gezondheidsproblemen die het risico op een slechtere levenskwaliteit en op een vroegtijdige dood bevorderden.

In vergelijking met de mannen met een normaal aantal zaadcellen, hadden de mannen met minder zaadcellen vaker een hoog vetgehalte, een brede taille en een hoog BMI. Ze bleken ook vaker een hoge bloeddruk te hebben, meer LDL of slechte cholesterol en minder HDL of goede cholesterol. Ze hadden vaker last van het metabool syndroom – een combinatie van hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht - en daardoor een hoger risico op diabetes, hartziekten en beroertes. Ze hadden ook nog eens vaker last van insulineresistentie, wat het risico op diabetes verhoogt. Tot slot lag hun risico op een lage testosteronspiegel beduidend hoger en de helft van de mannen die daar last van had, had osteoporose of een voorloper ervan.

De onderzoekers benadrukken dat een laag aantal zaadcellen niet de oorzaak is van al deze gezondheidsproblemen, maar wel dat het een indicator kan zijn van de slechte gezondheid van de mannen.