WHO bezorgd om vogelgrieponderzoek

02 januari 2012 door Eos-redactie
Maar vindt wel dat onderzoek naar een overdraagbaar H5N1-virus bij fretten moet doorgaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat weten 'erg bezorgd' te zijn om potentieel negatieve gevolgen van recent onderzoek door Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers. Die wijzigden het H5N1-virus zo dat het makkelijk kan worden doorgegeven bij fretten.

Eerder verzocht de Amerikaanse National Science Advisory Board (NSABB) de wetenschappers al bepaalde details uit hun publicaties in de vakbladen Science en Nature weg te laten, uit vrees dat de informatie zou worden gebruikt door terroristen. Het nieuwe virus brengt een variant die makkelijk van mens tot mens kan worden doorgegeven immers een stap dichterbij – dat kan vooralsnog niet.

De WHO benadrukt wel dat dit soort onderzoek onder de juiste omstandigheden moet worden verdergezet. Een mutatie die ervoor zorgt dat het vogelgriepvirus zich wel makkelijk tussen mensen kan verspreiden, kan op een dag immers spontaan ontstaan. Daarom is het volgens de WHO cruciaal om meer over het virus te leren zodat de risico's voor de volksgezondheid kunnen worden beperkt.

Intussen heeft het virus na anderhalf jaar weer een mensenleven geëist in China. Sinds 2003 zijn wereldwijd 573 mensen besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Het aantal sterfgevallen als gevolg van H5N1-besmettingen ligt nu op 336. (ddc)