Zeldzame zege tegen alzheimer

15 maart 2017

Voeding, beweging en een actief sociaal leven kunnen de verstandelijke achteruitgang van alzheimerpatiënten voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe Zweedse studie.

 

De FINGER-studie is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek dat van niet één, maar meerdere factoren nagaat wat voor effect ze hebben op de cognitieve gezondheid. Dat soort langetermijnonderzoek werd in het verleden nog niet vaak uitgevoerd. Het dagelijkse gedrag van proefpersonen accuraat controleren is immers extreem moeilijk.

De onderzoekers verdeelden 1.260 mannen en vrouwen van 60 tot 77 jaar lukraak in twee groepen. De proefpersonen liepen allen een licht verhoogd risico op dementie. De controlegroep kreeg regelmatig gezondheidsadvies en indien nodig een behandeling. Proefpersonen uit de interventiegroep volgden een dieet en kregen fysieke en cognitieve training.

Na twee jaar toonde de interventiegroep duidelijke voordelen. De proefpersonen uit die groep boekten 25 procent meer vooruitgang in algemene cognitieve vaardigheden dan de proefpersonen uit de controlegroep. Proefpersonen met genvariant APOE e4 haalden nog iets meer voordelen uit de behandeling. Dat gen verhoogt het risico op alzheimer.