Zijn kolieken een voorloper van migraine?

19 februari 2012 door Eos-redactie

Baby’s van moeders met migraine hebben 2,5 keer vaker kolieken dan andere baby’s.

Baby’s van moeders met migraine hebben 2,5 keer vaker kolieken dan andere baby’s.

Amerikaanse neurologen hebben wellicht de oorzaak van kolieken gevonden. Baby’s met kolieken huilen veel vaker dan andere baby’s, ook al blijken ze even gezond. Vroeger werd de ziekte vaak in verband gebracht met maag- en darmproblemen, maar na meer dan 50 jaar onderzoek werd nooit bewezen dat de voeding van de baby’s iets met hun gehuil te maken heeft. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben net zo vaak kolieken als baby’s die met de fles worden grootgebracht en ook medicatie tegen gasvorming laat het probleem niet ophouden.

De onderzoekers bestudeerden 154 nieuwe moeders die op routine-onderzoek kwamen toen hun baby 2 maanden oud was, de leeftijd waarop kolieken het meest voorkomen. Ze kregen vragen over het huilpatroon van hun baby’s en of ze zelf soms last hadden van migraine. Moeders die af en toe gekweld werden door migraine, bleken 2,5 keer vaker een baby te hebben die last had van kolieken.

Volgens de onderzoekers bestaat de mogelijkheid dat kolieken een voorloper zijn van migraine en dat de baby’s net als migrainepatiënten gevoeliger zijn voor stimuli uit hun omgeving zoals licht en geluid. Omdat baby’s met kolieken vaker het slachtoffer worden van het Shaken Baby Syndrome – een aandoening die het gevolg is van het hevig door elkaar schudden van baby’s – willen de onderzoekers nu zo snel mogelijk uitzoeken of de baby’s minder gaan huilen wanneer die stimuli verdwijnen, wat ook migraine verlicht. (ev)