Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Kepler bevestigt bestaan van 1284 nieuwe exoplaneten
In totaal zijn er nu ruim 3200 planeten bij andere sterren bekend; 2325 daarvan zijn ontdekt door Kepler.
9 mei: Mercurius beweegt tussen de aarde en de zon
De planeet Mercurius beweegt van 13.12 uur tot 20.41 uur precies tussen de aarde en de zon door en steekt als een donker stipje af tegen de heldere zonneschijf.
Herkomst Planeet Negen blijft mysterieus
Amerikaanse astronauten hebben veel moeite om het bestaan van de hypothetische Planeet Negen in ons zonnestelsel te verklaren. Geen enkel scenario lijkt waarschijnlijk...
Nieuwe techniek levert Marsfoto's in super-resolutie
Een nieuwe beeldbewerkingstechniek levert foto's van het Marsoppervlak op die tot vijf maal zo scherp zijn als wat voorheen mogelijk was.
Ruimtetelescoop Kepler weer volledig operationeel
Eerder deze maand zette Kepler zichzelf in de 'emergency mode'.
Nagloeier van snelle radioflits was geen nagloeier
Een ontdekking die eerder dit jaar met veel tam-tam werd gepresenteerd in Nature is volgens Amerikaanse radioastronomen nergens op gebaseerd.
Botsende neutronensterren produceren goud
Zeldzame zware elementen zoals goud en platina ontstaan voornamelijk bij de botsing en versmelting van neutronensterren, en niet in supernova-explosies, zoals eerder wel is gedacht.
Aardse exoplaneten hebben ook aardse inwendige structuur
Rotsachtige exoplaneten met andere massa's en afmetingen dan de aarde hebben een kern van ijzer en nikkel die ongeveer 30 procent van de totale planeetmassa bevat; de resterende massa is verdeeld over een dikke rotsachtige mantel en een relatief dunne korst.
NASA presenteert scherpste Pluto-foto's ooit
Op de nieuwste foto's van de verre, koude dwergplaneet Pluto zijn details van minder dan honderd meter groot te zien. De foto's werden op 14 juli gemaakt door de LORRI-camera van de ruimtesonde New Horizons, toen die op kleine afstand langs Pluto scheerde.