Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Antarctica krijgt het warm onder de voeten
De zeeën in het westen van Antarctica worden warmer. Daardoor smelten gletsjers sneller, met mogelijk een ernstige zeespiegelstijging tot gevolg.
Dieren stelen van bacteriën
Dieren verdedigen zich met de hulp van bacteriegenen tegen ziekteverwekkers.
Gebrek aan lievelingsvoedsel nekt bijen
De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.
Rekenen met koolstof
Miljarden tonnen koolstof circuleren tussen de atmosfeer, planten, oceanen en de bodem. Sara Vicca probeert de rekening te doen kloppen.
Onderzoek met een geurtje
Geurstoffen spelen een cruciale rol in de communicatie tussen sociale insecten. Annette Van Oystaeyen onderzoekt welke stoffen belangrijk zijn, en wat ze precies doen.
Geen ijs, geen beer?
De ijsbeer staat symbool voor dat verdwijnende landschap, al betekent dat niet dat het dier zelf ook naar de geschiedenisboeken moet verdwijnen.
Grotere ballen, minder kindermoord
Om hun kroost tegen jaloerse mannetjes te beschermen, paren sommige vrouwtjes met verschillende partners. Niet de mannetjes strijden in dat scenario om het vaderschap, maar hun zaadcellen. Dat heeft bijzondere gevolgen.
Ontbossing is niet overal slecht
Uit Australisch onderzoek blijkt dat we door bomen te verwijderen uit moerassige gebieden, mogelijk nieuwe moerassen creëren. Dat kan gunstig zijn voor de globale watervoorraad.
Een neus voor bloed
Een enkele geurcomponent in bloed zorgt ervoor dat roofdieren door het goedje worden aangetrokken.
Insectenstamboom
Geen dierengroep zo groot als die van de insecten: miljoenen soorten kruipen, vliegen, zwemmen en kriebelen over deze planeet.
Opnieuw meer schadelijke stoffen in atmosfeer
Onderzoek van de Université de Liège wijst uit dat er de laatste jaren opnieuw veel waterstofchloride (HCl) zit in de atmosfeer boven het noordelijk halfrond. Die stof lag indertijd aan de basis van het gat in de ozonlaag.
Vogels in vrije val
De vogelpopulaties in Europa zijn er de voorbije dertig jaar fors op achteruit gegaan.
Schimmel bedreigt salamanders
Een gevaarlijke salamanderetende schimmel is aan een opmars bezig. Als we niet ingrijpen, kan hij salamanders in Europa en Amerika van de kaart vegen. Dat meldt een internationaal team onder leiding van de Universiteit Gent.
Parasiterende rups spreekt mierentaal
Sommige vlinderlarven bootsen de geluiden van een mierenkoningin na om aanvaard én gevoed te worden door de werksters.
Vond er een zesde massa-extinctie plaats?
Onze planeet kende tot dusver vijf grote massa-extincties. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat er zich nog een zesde voordeed, zo'n 250 miljoen jaar geleden rond de Noordpool.
Vijf tips voor een volle zee
De Vlaamse Regering gaat in november het strandvissen met warrelnetten verbieden. Experts hielden in 2010 in Eos al een pleidooi voor alternatieve vistechnieken, een betere regeling van de visserijdruk en beschermde gebieden.
Speelse vissen
Een baarsachtige vervoegt als eerste vis het lijstje met dieren die speelgedrag vertonen.
Al fladderend leert men
Amper één dag nadat ze uit hun ei zijn gekropen, hebben vogels al een primitieve vorm van vliegen onder de knie.