Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Verbinden natuurgebieden niet altijd gunstig
Sommige diersoorten zullen zelfs eerder uitsterven. Zo luidt de onverwachte uitkomst van een onderzoek van Alterra Wageningen UR.

Unieke situatie: 3 tropische cyclonen tegelijk
Dankzij satellietbeelden zijn we getuige van een unieke situatie in de Stille Oceaan: niet minder dan drie tropische cyclonen razen tegelijkertijd van oost naar west.

Guppies passen zich razendsnel aan

Zware metalen leidden 415 miljoen jaar geleden tot massaal uitsterven
Zo’n 485 tot 420 miljoen jaar geleden stierf ongeveer 85 procent van de ongewervelde zeedieren uit. In misvormd fossiel plankton vonden onderzoekers hoge concentraties zware metalen.

Wat als… de mens er niet was geweest?
Dan liepen er ook hier olifanten en neushoorns rond.

De mens is een onverzadigbaar roofdier
De mens is gewoon een van de vele roofdiersoorten op aarde, maar onze drang om veel en vooral fitte, volwassen dieren te doden, is uniek en rampzalig voor andere voedselketens.

De wereld: onze tuin
De mens is verantwoordelijk voor de verspreiding van meer dan 13.000 plantensoorten wereldwijd.

Een race door verschillende klimaten
In oktober racet het Leuvense Punch Powertrain Solar team van Darwin naar Adelaide. Onze weerman Tom Elegeert (KMI) zal de studenten bijstaan met specifieke en gedetailleerde weerberichten.

Endemische soorten: uniek maar kwetsbaar
Endemische soorten op de Kinabalu-berg in Borneo zijn relatief jong – 6 miljoen jaar – en bovendien erg gevoelig voor de klimaatopwarming.

Verdoofd of onverdoofd slachten: wat zegt de wetenschap?
Lijden onverdoofd geslachte dieren meer of minder?

Plantengif? Regenworm weet raad
Wormen spelen een cruciale rol in de bodemcyclus, doordat ze plantenafval verwerken. Giftige stoffen van planten deren hen niet, dankzij speciale stoffen in hun darmen, zo blijkt.

Hoe de bij haar baby’s vaccineert
Bijen geven hun nageslacht een natuurlijke bescherming tegen ziekteverwekkers mee. Amerikaanse onderzoekers hebben ontrafeld hoe ze dat precies doen.

Mieren sturen als de beste
Mieren zijn ongelofelijk sterk, dat staat buiten kijf. Maar nu blijkt dat ze zich ook geweldig goed kunnen oriënteren.

Giftige exoten in opmars: sluipend gevaar?
De economie globaliseert, de natuur volgt. Steeds meer uitheemse dieren en planten verhuizen naar onze streken en daar zitten ook giftige exemplaren bij. Een gevaar voor de volksgezondheid, of loopt het allemaal zo’n vaart niet?

Plankton geeft verkoeling
Plankton stoot kleine deeltjes uit, die in de zomer het aantal druppels in de wolken boven de meest zuidelijke oceaan verdubbelen. Daardoor ontstaan heldere wolken die meer zonlicht terugkaatsen en zorgen voor verkoeling.

IJsbeer zwemt 9 dagen op zoek naar ijs
IJsberen zijn fysiek niet opgewassen tegen het inkrimpende zomerijs op de Noordpool. Met die conclusie weerleggen Amerikaanse biologen eerdere studies.

Maakt klimaatverandering vliegen minder duurzaam?
Mogelijk krijgen vliegtuigen op sommige populaire vliegroutes vaker met tegenwind te kampen, waardoor de toestellen meer brandstof verbruiken.

Bejaarde en vleeskip dragen zelfde resistente bacteriën
Bij rusthuisbewoners, vleeskippen en varkens komen grotendeels dezelfde resistente bacteriën voor. Dat blijkt uit onderzoek van Karel Jacobs (Universiteit Gent). (2012)