Algenproduct vervangt vismeel

Visvoer bestaat grotendeels uit vermalen vis, gevangen in de oceaan. Dit kan bij de aquateelt van tilapia worden vervangen door een restproduct van mariene algen.

Mariene algen, die leven in zee, zijn een belangrijke bron van aminozuren, mineralen, vitamines en omega-3 vetzuren. Ingrediënten die een vis nodig heeft om te groeien en gezond te blijven. Nu worden die nutriënten gehaald uit kleine, vermalen vissen, zoals ansjovis, sardienen, haring en makreel. Vissen die aan de basis staan van de voedselketen in zee. Analisten voorspellen dat in 2040 de vraag naar vismeel en visolie het aanbod overstijgt. Ofwel: er zullen dan niet genoeg vissen meer in zee zwemmen om de aquacultuur, viskweek aan land, te voorzien van voedsel. Tijd voor alternatieven.

Visvoer kan vervangen worden door grote hoeveelheden soja en mais. Maar dat gaat weer gepaard met kunstmest en pesticiden die uitspoelen naar rivieren, meren en kustwateren. Ook het water van de visbakken vervuilt, omdat de vissen de plantaardige componenten niet volledig verteren. Algen worden wel helemaal verteerd.

Amerikaanse onderzoekers gebruikten de reststroom van algen nadat de olie eruit is gehaald als grondstof voor humane voedselsupplement en de chemie. Toepassingen die veel geld opbrengen. Het minder waardevolle restproduct is in commerciële hoeveelheden beschikbaar, genoeg om vismeel vervangen.

De studie toont dat het algenproduct zelfs rijker is aan eiwit dan hele algen. Vooral lysine, een essentieel aminozuur, wordt volledig opgenomen door de vis. Sojaschroot kan hier niet in voorzien. Wanneer een derde van het vismeel wordt vervangen door algen is de groei, voerconversie en overleving van de tilapia hetzelfde als met volledig vismeel. Het team verwacht door enzymen toe te voegen dat de beschikbaarheid van alle nutriënten nog verder verbeterd.