Aurora Geerts wint Eos Pipet 2015

22 november 2015 door Eos-redactie

Met die award bekroont onze redactie de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het jaar.

Een jury van wetenschapsjournalisten, onder leiding van prof. Johan Braeckman, was onder de indruk van Geerts’ onderzoek naar de aanpassing van dieren aan de klimaatverandering. De jury: ‘Aurora Geerts doet onderzoek naar evolutie die vandaag plaatsvindt.’

Geerts onderzocht de evolutie van watervlooien. Deze diertjes produceren in barre omstandigheden ‘slapende eitjes’, die een nieuwe generatie voortbrengen als de tijden opnieuw gunstiger zijn. Geerts haalde vijftig à zestig jaar oude ‘rusteitjes’ uit de bodem van een meer en wekte ze via ‘verrijzenisecologie’ opnieuw tot leven. Ze vergeleek de watervlooien die dat opleverde met dieren uit recentere eitjes van tien à twintig jaar oud. In de tussentijd is de temperatuur van het water in het meer met 1,15 graad Celsius gestegen. Geerts kon aantonen dat de recente watervlooien beter bestand zijn tegen hoge temperaturen dan de oudere insecten. ‘Dat toont aan dat watervlooien zich snel aan hogere temperaturen aanpassen, en dat is positief’, zegt Geerts.

Publieksprijs voor Thomas Schaubroeck

Bio-ingenieur Thomas Schaubroeck (Universiteit Gent) haalde de meeste stemmen voor de publieksprijs. Hij berekende dat grovedennenbossen in Vlaanderen jaarlijks zo’n 260 ton fijn stof uit de lucht halen, goed voor een gezondheidswinst ter waarde van een kleine 40 miljoen euro.

Naast Aurora Geerts en Thomas Schaubroeck nomineerde de vakjury ook fysicus Vincent Ginis (VUB), geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven) en biomedicus Sandra Schoors (KU Leuven).