Belg ontdekt nieuwe vogelsoort op Indonesisch eiland

Op het Indonesische eiland Rote werd een nieuwe soort zangvogel ontdekt: de Rote Boszanger.

De vogel behoort tot het genus Phylloscopus net zoals onze Tjiftjaf. Rote kwam eerder dit jaar in de belangstelling toen onderzoekers de ontdekking van de Rote dwerghoningeter publiceerden. 

De Australische bioloog Colin Trainor, verbonden aan de Charles Darwin Universiteit, observeerde in 2004 als eerste een boszanger op Rote. Op basis van de gelijkenis met de zang van de Timorese boszanger die op het naburige eiland voorkomt, vermoedde hij dat het om dezelfde soort ging.  De Belgische vogelkijkers Philippe Verbelen en Veerle Dossche bezochten Rote in 2009 en maakten foto’s en geluidsopnames. Het viel hen op dat de kleur van het verenkleed en vooral de vorm van de snavel sterk afweek van de boszangers van de omliggende eilanden. Verbelen keerde daarom in april 2014 terug naar Rote en omliggende eilanden om de vogel te vergelijken met verwante soorten.

De Timorese boszanger (© Dubi Shapiro) is de meest nauwe verwant van de Rote Boszanger (foto bovenaan, © Philippe Verbelen).
"De onderzoekers waarschuwen dat de nieuwe vogel kan uitsterven indien de bossen waarin ze leven niet beter worden beschermd "

Wetenschappers van het Indonesian Institute of Science en van de Nationale Universiteit van Singapore bezochten Rote eind 2015. Zij vingen een exemplaar van de boszanger, voerden een genetische analyse uit en bestudeerden details van het verenkleed, de zang en de morfologie van deze vogel. Het onderzoek bevestigt dat het gaat om een nieuwe vogelsoort voor de wetenschap. De vogel komt enkel voor in de bossen van het eiland Rote.

De bossen verdwijnen echter in hoog tempo en de onderzoekers waarschuwen daarom dat de nieuwe vogel kan uitsterven indien de bossen niet beter beschermd worden.