De ecologische impact van honden en katten

04 augustus 2017 door TG

Welke milieu-impact hebben onze trouwe, vleesetende, viervoeters?

De Amerikaanse professor Gregory Okin van de universiteit van California berekende hoeveel vlees de Amerikaanse katten en honden op jaarbasis eten. Wanneer al deze huisdieren een land op zichzelf zouden vormen, dan stonden ze op plaats zes in de lijst van meest vleesetende landen ter wereld.

Ook in België en Nederland zijn katten en honden heel populair. Een kwart van de huishoudens heeft er minstens eentje rondlopen. In België zijn er 3,7 miljoen honden en katten, in Nederland 4,1 miljoen. Samen verorberen zij evenveel vlees als 3,6 miljoen Belgen en Nederlanders samen.

Om vlees te produceren is meer energie, landoppervlakte en water nodig dan voor plantenteelt. De productie van het vlees voor onze huisdieren is jaarlijks goed voor een uitstoot van 2,9 miljoen CO2, evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 620.000 auto’s.

Mini-pony

Onze honden en katten eten heel wat vlees waar wij onze neus voor zouden optrekken. Toch is volgens professor Okin een kwart van dat vlees ook voor ons perfect eetbaar: 'We moeten onze honden zeker geen steak voeren. Ze op een vegetarisch dieet zetten is ook zeker geen oplossing, dat is ongezond.'

Hoewel de impact van deze vleesconsumptie groot is, ziet professor Okin ook veel voordelen in het gezelschap van huisdieren. Zo doen ze je meer bewegen en je voelt je er gelukkiger door. Mensen die inzitten met hun ecologische voetafdruk raadt hij aan om te kiezen voor een vegetarisch huisdier zoals een hamster of een parkiet. Wil je graag een wat groter dier dan is een mini-pony het aangewezen dier. 'Bovendien maaien ze je gras', lacht professor Okin.