Klimaatverandering verhoogt risico op bananenziekte

De Zwarte Sigatokaziekte is een ziekte die bananenplanten aantast en de oogst met wel 80 procent kan reduceren. Uit een Britse studie blijkt dat klimaatverandering het risico op die bananenziekte verhoogt.

De schimmel Pseudocercospora fijiensis veroorzaakt de schadelijke bananenziekte. De zogenaamde Zwarte Sigatokaziekte wordt gekenmerkt door zwarte strepen op de bladeren. Uiteindelijk kan een bananenboom aan de infectie ten onder gaan. De bananenziekte verspreidde zich de afgelopen zestig jaar via geïnfecteerde planten vanuit Azië over Latijns-Amerika en de Caraïben. De verhoogde bananenproductie en een toename van de internationale handel droegen bij aan die verspreiding, maar dat zijn niet de enige factoren.

Credit: Dan Bebber
"De stijging van de temperatuur en het vochtigere klimaat verhogen het risico op de ziekte met 44 procent"

Een Britse onderzoeker ontwikkelde een testmodel: geïnfecteerde bananenbladeren werden bevochtigd en blootgesteld aan verschillende temperaturen om de invloed op de schimmelgroei te meten. Die data legde hij naast gedetailleerde cijfers van het klimaat van de afgelopen zestig jaar in Latijns-Amerika en de Caraïben. Daaruit volgde de conclusie dat de stijging van de temperatuur en het vochtigere klimaat in die bananenproducerende regio’s het risico op de ziekte met 44 procent verhogen.

Afgezien van de uitkomst van deze studie, is er ook een andere trend waarneembaar. In delen van Mexico en Centraal-Amerika waar het juist droger wordt, daalt het risico op de Zwarte Sigatokaziekte. Toch is dat geen positief nieuws voor de bananentelers, want door de toenemende droogte is er ook minder water beschikbaar voor de bananenplanten zelf.