Koolmeespartners verkiezen samen zijn boven voedsel

16 februari 2016 door Eos-redactie

Een koolmees is (vrijwel) monogaam. De koppels doen veel samen: ze bakenen samen hun territorium af, bouwen samen een nest en eten samen. Wat zou er gebeuren als ze moeten kiezen tussen liefde en voedsel?

Zoals de meeste vogels is de koolmees (vrijwel) monogaam. De koppels brengen veel tijd samen door: ze bakenen samen hun territorium af, bouwen samen een nest en eten samen. Wat zou er gebeuren als de vogels zouden moeten kiezen tussen liefde en voedsel?


Britse wetenschappers plaatsten voederhuisjes in het bos. Sommige waren enkel toegankelijk voor vogels die een oneven genummerde chip droegen. Andere alleen voor dieren met een even genummerde chip. Koppels met eenzelfde soort chip konden zich samen tegoed doen aan de zonnebloempitten, terwijl paartjes met verschillende chips afzonderlijk uit eten moesten gaan.


De onderzoekers volgden 17 koolmeesparen drie maanden lang en stelden vast dat vogels met een ‘verkeerde’ partner vier keer vaker te vinden waren bij voederhuisjes die voor hen niet toegankelijk waren dan vogels met een ‘juiste’ partner. Dat doet vermoeden dat partners samenblijven, zelfs als dat betekent dat één van beide daardoor een maaltijd mist.


Volgens de onderzoekers is de band met hun partner cruciaal voor de vogels. Alleen kunnen ze geen nest grootbrengen. Dat lukt enkel met de steun van een betrouwbare partner. (JG)