Leerlingen houden broedende mezen in de gaten

11 mei 2017 door TDC

Weet jij hoeveel mezen er zijn? Hoeveel eieren leggen ze? Hoe broeden ze? Dat zijn allemaal vragen die een duizendtal Belgische leerlingen kunnen beantwoorden met behulp van een camera en een nestkastje.

 Zo’n 200 nestkastjes, camera’s en computertjes werden als kit over scholen in heel het land verdeeld. Zo kunnen leerlingen de kastjes monitoren zonder de vogeltjes te storen. 35 van de kastjes zijn tegenwoordig bewoond.

Het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.org werken samen aan het project. Zo hopen ze de leerlingen warm te maken voor wetenschap, bescherming van biodiversiteit en technologie. Bovendien kadert het programma in een groter observatienetwerk binnen België.

De leerlingen kunnen hun verhalen, foto’s en video’s van de mezen delen op de XperiBird.be. Op de website is er ook een interactieve kaart, zo kan je zien waar welk kastje hangt en wat er al is gebeurd in het kastje. De leerlingen kunnen trouwens makkelijk de camera en computer gebruiken. Ze kunnen de camera in het kastje zelfs programmeren. Het laat leerkrachten toe om hun leerlingen kennis bij te brengen van nieuwe technologie en programmeren.

De volgende twee schooljaren zullen er nog eens 400 kits uitgedeeld worden. Telkens in het najaar zodat de mezen in het voorjaar hun intrek in de kastjes kunnen nemen. De scholen die al uitgerust zijn met de kits, kunnen volgend jaar ook terug meedoen.