Nieuwe tyrannosaurus toont gevoelig kantje

31 maart 2017 door TDC

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe type tyrannosaurus ontdekt. De daspletosaurus horneri had een geschubde, gevoelige snuit.  

Ongeveer 75 miljoen jaar geleden bevolkte een tot nu onontdekte dinosaurus Amerika ter hoogte van wat nu Montana is. De daspletosaurus horneri, heet hij. Of, in het Engels, Horner’s Frightful. De roofsauriër behoort tot de familie van de tyrannosaurus. Hij werd 9 meter lang en iets meer dan 2 meter hoog.

Het bijzondere aan deze dino was zijn kop. Die was breed en bedekt met gladde schubben. In zijn schedel zaten gaten, net als in die van krokodillen vandaag. Langs die gaten liepen bloedvaten en zenuwbanen die bij het jagen moesten helpen om trillingen op te vangen. Anders gezegd: de horneri had een gevoelige snuit.

Paleontologen brengen de beenderen weg van de vindplaats.

Deze vorm van een complex gevoelsorgaan is een ontwikkeling van een bepaalde zenuw. Bij vogels zorgt hij voor de detectie van magnetische velden. Bij groefkopadders laat hij toe om infrarood te zien en bij mensen helpt de zenuw bij het afstellen van gelaatsuitdrukkingen.

Nog een opmerkelijke nieuwe vondst aan de dino: het beest komt voor uit anagenese of fyletische verandering. Bij die zeldzame vorm van evolutie vertoont de gehele populatie van een soort een of meer verschillen tegenover hun voorgangers.