Ook slechtvalken voelden de covid-19-lockdowns

Minder mensen op straat betekent ook minder duiven in de lucht, en dat voelden de slechtvalken die in steden broeden.

Weinig slechtvalken die in onze steden broeden, kunnen dat tegenwoordig nog ongezien doen. Door de populariteit van nestcamera’s kan je het reilen en zeilen in zowat elk nest 24/7 live volgen via het internet. Goed voor het aanwakkeren van onze fascinatie voor de natuur, maar ook ontzettend handig voor ornithologen. Dankzij de livestreams kunnen zij bijvoorbeeld elk stukje voedsel dat roofvogels aan hun jongen geven identificeren.

Britse biologen merkten zo, dankzij de vele schermuren van vijftig burgerwetenschappers, dat het dieet van slechtvalken in zevenentwintig Britse steden tijdens de covid-19-lockdowns opvallend wijzigde. Vooral in Londen aten de slechtvalken tijdens de lockdowns minder wilde duiven, vijftien procent minder om precies te zijn. In plaats daarvan vingen ze vaker spreeuwen en halsbandparkieten. Een verklaring hoefden ze niet ver te zoeken.

Tijdens de lockdowns moesten ook de sportduiven in hun kot blijven. En omdat er veel minder mensen hun huis verlieten, strooiden ze ook minder bedoeld en onbedoeld afval voor de stadsduiven. Dit dwong hongerige duiven om buiten de stad op zoek te gaan naar voedsel, waardoor de stedelijke slechtvalken minder duiven in hun vizier kregen. De onderzoekers merkten geen impact op het broedsucces van de slechtvalken, maar besluiten ook dat het bestrijden of zelfs uitroeien van pestsoorten zoals stadsduiven ongewenste ecologische gevolgen kunnen hebben.

Wil je kijken naar de livestreams van slechtvalken in Brussel? Dat kan op valkenvooriedereen.be