Podcast

Zitten er gevaarlijke stoffen in ons kraanwater?

Wat gebeurt er om ons kraanwater gezond en veilig te maken? Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen vraagt het in de gloednieuwe podcast HELDER aan Paul Bielen, hoofd van het laboratorium van Pidpa.
 

Paul Bielen weet als geen ander welke inspanningen er gedaan worden om ons kraanwater te controleren en veilig te houden. En hij weet natuurlijk uit eerste hand welke stoffen er allemaal in teruggevonden worden. Want hoe zit het nu met die antibiotica en andere resten van geneesmiddelen? Luister naar deze aflevering om er alles over te weten te komen!

Beluister alle afleveringen via https://www.helderpodcast.be/afleveringen

Drinkwater in tijden van wereldwijde uitdagingen

Afgelopen zondag 22 maart 2020 was het Wereldwaterdag, al hadden we dit keer wel wat andere dingen aan ons hoofd. De afgelopen maanden en jaren begonnen we ons allemaal meer en meer bewust te worden van onze impact om het klimaat, de laatste weken doen we daar noodgedwongen iets aan nu we allemaal thuis moeten blijven door het COVID19 virus. Vanuit mijn eigen werk valt me natuurlijk telkens de link met een van onze meest waardevolle grondstoffen op: water.

Al enkele jaren geef ik regelmatig lezingen. Over drinkwater, over waar ons water vandaan komt en over hoe we er voor kunnen zorgen dat dat water veilig, gezond en vooral, beschikbaar blijft. De droogtes van de afgelopen jaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat België een zeer gevoelig gebied is als het op waterschaarste aankomt. Klimaatverandering zal dit in de komende jaren alleen maar duidelijker maken. Toch valt me tijdens mijn lezingen vooral 1 ding op: de onzekerheid die we nog steeds hebben over ons drinkwater. Ook nu, in tijden van corona met lege rekken in de supermarkt, wordt dit opnieuw duidelijk als we mensen met karren vol flessenwater huiswaarts zien keren.

En dat blijft me verbazen. In België is drinkwater een van de strengst gecontroleerde producten. Waar we allemaal al wel eens onverwacht zonder elektriciteit gezeten hebben, stroomt drinkwater doorgaans zonder problemen uit onze kraan. En toch maken we ons zorgen. Zorgen of dat water wel gezond is en of daar geen hormonen, geneesmiddelen, asbest, zware metalen, … in zitten. Zorgen over de leveringszekerheid. Zorgen over de prijs van water, terwijl onze flessenwatergewoonte ons ongeveer 100 euro per jaar kost, terwijl dezelfde hoeveelheid kraanwater minder dan een euro kost.

Ook ik heb niet altijd een antwoord op al die vragen. Als wetenschapper weet je over veel dingen iets en over iets heel veel, maar dat is niet altijd genoeg. Maar ik weet wel bij welke experts ik kan aankloppen om antwoorden te vinden op vragen rond drinkwater. Om de mensen met de vragen toegang te kunnen geven tot de kennis van al die experts, ben ik begonnen met Helder, een podcast over drinkwater. Op basis van de vragen die ik de afgelopen jaren kreeg en met input van mijn eigen papa (die zelf ook geen wetenschapper is) stapte ik met mijn microfoon naar verschillende experts. Zo hoop ik toch op vele vragen op een toegankelijke manier een antwoord te bieden en meer mensen aan te moedigen ons drinkwater wat meer te appreciëren en het gewoon te drinken.