Archeoloog Philippe De Smedt wint Eos Gouden Pipet

24 november 2013 door Eos-redactie

De Smedt wint de prijs voor de originele manier waarop hij aan archeologie doet. Met een eigenhandig verbeterde bodemscanner slaagde hij erin om de contouren van het neerhof van de Abdij van Baudelo in Klein-Sinaai te reconstrueren.

Tijdens de Dag van de Wetenschap vandaag heeft Vlaams minister van innovatie Ingrid Lieten de Eos Gouden Pipet uitgereikt, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijk prestatie van het voorbije jaar leverde. De vakjury van wetenschapsjournalisten, onder leiding van professor Jean-Jacques Cassiman, koos unaniem voor Philippe De Smedt.

De Smedt wint de eerste Eos Gouden Pipet voor de originele manier waarop hij aan archeologie doet. Met een eigenhandig verbeterde bodemscanner slaagde hij erin om de contouren van het neerhof van de Abdij van Baudelo in Klein-Sinaai te reconstrueren. Soortgelijke toestellen worden nauwelijks ergens anders in de wereld gebruikt. De Smedt is een archeoloog die zich specialiseerde in bodemkunde en deze combinatie van twee verschillende disciplines – noem het ook outside the box-denken – levert nieuwe inzichten op. De Smedts werk bleef niet onopgemerkt. Hij werd uitgenodigd om bodemscans te maken van Stonehenge – niet evident voor een niet-Britse onderzoeker. 

Naast de prijs van de jury was er ook de uitreiking van de publieksprijs. Die gaat naar Isabel Beets (KU Leuven), die de evolutie van leergedrag bestudeert. Zij charmeerde de meeste online stemmers, mensen uit het publiek vandaag die hun presentatie bijwoonden, en Toastmasters – de coachgroep voor de presentaties van de vijf laureaten van de Eos Gouden Pipet.

De overige laureaten waren Jelle De Smet (Universiteit Gent), Paul Beck (KU Leuven) en Ann Dooms (Vrije Universiteit Brussel).

Tijdens de Dag van de Wetenschap organiseerde Eos ook de Grote Wetenschapsquiz voor verenigingen, gepresenteerd door Lieven Scheire. De winnaar was het team van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). VIB krijgt een advertentiecampagne in Eos ter waarde van 30.000 euro.