Britse koningin onderscheidt fysicus Higgs

31 december 2012 door A

Koningin Elizabeth II heeft de natuurkundige Peter Higgs benoemd tot lid van de Orde van Companions of Honour, een select gezelschap van hoogstens 65 personen uit het Britse Gemenebest.

Koningin Elizabeth II heeft de natuurkundige Peter Higgs benoemd tot lid van de Orde van Companions of Honour, een select gezelschap van hoogstens 65 personen uit het Britse Gemenebest die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de kunsten, de wetenschap, de nijverheid of de godsdienst. Dat heeft de BBC zaterdag bericht. De 83-jarige Higgs, emeritus hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van de Schotse hoofdstad Edinburgh, werd bekend door het naar hem genoemde Higgs-boson deeltje.

Higgs kwam in 1964 met het idee dat er een deeltje moest zijn dat alle andere deeltjes massa geeft. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Dit jaar ontdekte een groep internationale wetenschappers een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het Higgs-boson is. Volgens een vaak verteld verhaal kwam Higgs op het idee tijdens een wandeling, maar tegenover de BBC zei hij dit jaar dat hij niet zo'n plotselinge inval heeft gehad.

Aan het lidmaatschap van de Companion is geen titel verbonden. Tot de andere leden van het selecte gezelschap behoren de dirigent Sir Colin Davis, oud-atleet en oud-politicus Lord Sebastian Coe en de laatste Britse gouverneur van Hongkong Chris Patten.

Bij de jaarlijkse 'lintjesregen' in Groot-Brittannië werd ook mode-ontwerpster Stella McCartney geridderd. Zij ontwierp onder meer de kleding die de Britse sporters droegen bij de Olympische Spelen in Londen. Andere lintjes gingen naar onder anderen kunstenares Tracey Emin, acteur Ewan McGregor en zangeres Kate Bush. Verder kreeg de vrouw van de vroegere premier Tony Blair, Cherie, een onderscheiding voor haar werk voor goede doelen.