Recordpriemgetal telt 17 miljoen cijfers

06 februari 2013 door Eos-redactie

Vrijwillige priemgetallenspeurders hebben het grootste priemgetal tot nu toe ontdekt. Het getal telt meer dan 17 miljoen cijfers.

Vrijwillige ‘priemgetallenspeurders’ hebben het grootste priemgetal tot nu toe ontdekt. Het getal telt meer dan 17 miljoen cijfers.

De ontdekking werd gedaan door leden van the Great Internet Mersenne Prime Search, een collectief van vrijwilligers dat speurt naar extreme priemgetallen. Het nieuwe recordgetal telt maar liefst vier miljoen cijfers meer dan het vorige record uit 2008.

De ontdekking dateert eigenlijk al van 39 dagen geleden, maar die tijd was nodig om na te rekenen of het echt om een priemgetal ging. En het getal is om nog een reden bijzonder: het is een Mersennepriemgetal. Dat is een positief priemgetal – alleen deelbaar door zichzelf en door één - dat één keer kleiner is dan een macht van twee. Dit nieuwe recordpriemgetal is 2 tot de macht 57.885.161 min 1.

Voor de priemgetallenspeurders betekent dit nieuwe recordgetal bijlange niet het einde van hun zoektocht. Er bestaan immers oneindig veel priemgetallen. Het 'grootste priemgetal' is daarom eigenlijk enkel het grootste getal waarvan wiskundigen kunnen bewijzen dat het een priemgetal is.

Een ingekorte versie van het recordgetal kunt u hier bekijken.


Eos-medewerker Dirk Huylebrouck over het monsterpriemgetal op radio 1.