Eos Pipet 2022

Sibel Ügdüler wint de Eos Pipet 2022

Scheikundige Sibel Ügdüler (31) ontwikkelt methodes om plasticverpakkingen goedkoper en kwalitatiever te recyclen. Haar meer dan ooit actuele onderzoek werd bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.

Lang niet alle plastic dat met de blauwe zak wordt opgehaald wordt gerecycled. In Europa gaat het om nog geen derde van de plasticverpakkingen. Bovendien betekent recyclen nog heel vaak downcyclen: veel plastic kan enkel worden gebruikt voor vuilniszakken. Polymeerscheikundige Sibel Ügdüler (Universiteit Gent) wil de plasticcirkel sluiten, en het recyclen goedkoper maken.

Ügdüler bedacht een nieuwe manier om de polymeerlagen van plasticverpakkingen uit elkaar te halen. Met speciale solventtechnieken kan ze de lijm die de lagen verbindt snel oplossen en elke laag volledig terugwinnen. Ook om plastic te ontkleuren vond ze een bruikbare methode.

Vandaag werkt Ügdüler samen met haar collega’s en met plasticbedrijven en voedselproducenten aan een pilootplant voor delaminatie en ontinkting. Doel is de processen die ze ontwikkelde op grotere schaal te demonstreren aan bedrijven.

Met de award bekronen wetenschapsblad Eos en de Jonge Academie de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het moment. Een vakjury onder leiding van voorzitter Steven Laureys benoemde Ügdüler als winnaar. De publieksprijs gaat naar neuroloog Cagatay Aydin (KU Leuven).

Ügdüler ontvangt een werk van beeldend kunstenaar Nicolas Baeyens, lid van de Jonge Academie.

Dit waren de laureaten:

- Neuroloog Çağatay Aydin (KU Leuven) brengt in kaart hoe de hersenen zintuiglijke informatie over onszelf en anderen verwerken, en hoe ze sociale herkenning mogelijk maken.

- Bioloog Michaël Nicolaï (Universiteit Gent) voert experimenteel onderzoek uit naar de evolutievoordelen van kleuren bij dieren.

- Psycholoog Eleonore Smalle (Universiteit Gent) onderzoekt welke geheugensystemen betrokken zijn bij taalverwerving, en hoe we het snelst een vreemde taal aanleren.

- Scheikundige Sibel Ügdüler (Universiteit Gent) ontwikkelt methodes om plasticverpakkingen goedkoper en kwaliteitsvoller te recyclen. 

- Geschiedkundige Marjolein Van Bavel (Universiteit Antwerpen) onderzoekt de historische rol van vrouwen in de wereld van het boksen en worstelen.