Vrouw wint Fields-medaille voor wiskunde

13 augustus 2014 door Eos-redactie

Voor het eerst heeft een vrouw een Fields-medaille gewonnen, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, ook wel 'Nobelprijs voor Wiskunde' genoemd.

Voor het eerst heeft een vrouw een Fields-medaille gewonnen, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, ook wel 'Nobelprijs voor Wiskunde' genoemd. De in Iran geboren Amerikaanse hoogleraar Maryam Mirzakhani was een van de vier winnaars, zo maakte het Internationaal Wiskundecongres bekend. Aan de prijs is een geldbedrag van ruim 10.000 euro verbonden.

Mirzakhani werd in 1977 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran en behaalde in 2004 haar doctoraat in Harvard. Nu doceert ze als professor aan de universiteit van Stanford in Californië. Ze buigt zich voornamelijk over wiskundige vraagstukken op het gebied van geometrie en de vervormingen van oppervlakten.

Behalve Mirzakhani wonnen ook nog de Fransman Artur Avila, de Amerikaan Manjul Bhargava en de Oostenrijker Martin Hairer. De Fields-medailles worden sinds 1936 om de 4 jaar uitgereikt aan maximaal vier wiskundigen van 40 jaar oud of jonger. (anp)