Weer deel frauduleuze artikelen Stapel online

03 mei 2012 door A

Twee commissies hebben weer een deel van hun onderzoek naar de fraude van sociaalpsycholoog Diederik Stapel gepubliceerd. Opnieuw bleek meer dan de helft van de publicaties frauduleus.

De commissie-Levelt en de commissie-Noort hebben woensdag weer een deel van hun onderzoek gepubliceerd. Daaruit blijkt opnieuw dat meer dan de helft van de publicaties van hoogleraar Diederik Stapel frauduleus zijn. De commissies onderzoeken de fraude van de hoogleraar aan respectievelijk de Universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit Groningen.

Van acht publicaties die de commissie-Levelt ditmaal onder de loep nam, bleken er vijf niet geloofwaardig. De Commissie-Noort onderzocht vier publicaties en twee hoofdstukken in boeken, die bleken stuk voor stuk vervalst. Ze zijn deels of geheel verzonnen of er is geknoeid met cijfers.

Eerder bleek al dat van een twintigtal artikelen er twaalf niet klopten. Ook zijn al eerder drie hoofdstukken onderzocht, die bleken alle drie frauduleus.

Vorig jaar september kwam de fraude van Stapel aan het licht. In totaal worden 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken onderzocht. De komende maanden worden steeds delen van de studie bekendgemaakt.