Weer publicaties Stapel afgekeurd

13 september 2012 door A

De commissies die onderzoek doen naar de fraude van Diederik Stapel, hebben weer een aantal artikelen afgekeurd van de oud-hoogleraar sociale psychologie.

De commissies Noort en Levelt die onderzoek doen naar de fraude van Diederik Stapel, hebben weer een aantal artikelen afgekeurd van de oud-hoogleraar sociale psychologie. Dat maakten de commissies vandaag bekend. Het gaat om zes artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, waarvan één een hoofdstuk van een proefschrift vormde.

In een van de artikelen bedankt de hoogleraar een aantal studenten voor hun hulp in het onderzoek, maar de studenten in kwestie zeggen dat ze niet hebben meegewerkt aan het betreffende artikel. De commissies hebben het verder onder meer over verdacht homogene scores in eenzelfde groep en verdachte antwoordpatronen.

Vorig jaar september kwam de grootschalige fraude van Stapel aan het licht. In totaal worden 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken onderzocht. Sinds enkele maanden worden steeds delen van de studie bekendgemaakt. Dat gaat door totdat alles is onderzocht.

De commissie Noort, die onderzoek doet naar het werk van Stapel tijdens de periode dat hij aan de universiteit van Groningen verbonden was, onderzocht tot nu toe 20 artikelen en 5 proefschriften. In 12 artikelen en alle onderzochte proefschriften bleken frauduleuze data te zijn gebruikt.

Van de 53 artikelen die onderzocht zijn door de commissie Levelt, uit de jaren dat Stapel werkzaam was aan de universiteit van Tilburg, is fraude vastgesteld in 34 gevallen. Van de 5 onderzochte proefschriften bleken er 3 frauduleuze gegevens te bevatten.

Ook de commissie Drenth doet onderzoek naar de fraude van Stapel, specifiek naar de jaren dat hij aan de Universiteit van Amsterdam werkte. Zij hebben 30 publicaties onderzocht en stellen dat in 7 gevallen fraude 'hoogst waarschijnlijk' is.