Wie is de meest beloftevolle wetenschapper van Vlaanderen?

19 november 2014 door Eos-redactie

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde.

Bioloog Wouter De Haes (KU Leuven) onderzoekt of metformine, wereldwijd het meest gebruikte antidiabetesmedicijn, ons leven kan verlengen. Jelle Hofman (Universiteit Antwerpen) schakelde ruim duizend Antwerpenaren en evenveel aardbeiplantjes in om fijn stof te meten. Taalkundige Mike Kestemont (Universiteit Antwerpen) onthult met de hulp van een computerprogramma de auteurs van middeleeuwse teksten, Annette Van Oystaeyen (KU Leuven, BioBest) onderzoekt welke rol geurstoffen spelen bij bijen en Sara Vicca (Universiteit Antwerpen) bestudeert de koolstofopslag in bossen en de mogelijke impact van klimaatverandering op de fotosynthese.

Zij zijn de vijf laureaten van de Eos Pipet, waarvan de winnaar op 11 december bekend wordt gemaakt. Een vakjury onder leiding van prof. Jean Paul Van Bendegem duidt de winnaar aan. Daarnaast kan iedereen tot 11 december, 9 uur, via een online poll zijn favoriete kandidaat tot winnaar van de publieksprijs kronen.

Met de Eos Pipet, die in 2013 voor het eerst werd uitgereikt, wil de redactie wetenschap en technologie op een positieve manier onder de aandacht van het grote publiek brengen. Vlaanderen telt heel wat excellente jonge wetenschappers, die zelden de kranten of de tv-journaals halen. De Eos Pipet wil hierin verandering brengen en moedigt alle jonge wetenschappers aan om met hun onderzoek naar buiten te treden.

De Eos Pipet wordt overhandigd door staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Elke Sleurs op 11 december in Het Depot in Leuven. De uitreiking vindt plaats tijdens de KU Leuven science slam – The YouReCa Challenge.