Natuurwetenschappen

Zijn er doctors in de zaal?

Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.

“Elk jaar worden in Vlaanderen zo’n 2.000 doctoraten afgerond. Daarbij zit heel wat hoogstaand en boeiend onderzoek. Toch wordt dit nog te vaak enkel met collega’s in de academische wereld gedeeld. Samen met Eos Wetenschap sporen we doctors aan om via de Vlaamse PhD Cup met hun onderzoek naar buiten te komen”, stelt Arnaud Zonderman van organisator SciMingo. De wedstrijd doet dat op de inmiddels gekende manier: doctors moeten de kern van hun jarenlange onderzoek helder pitchen in slechts drie minuten.

Impact

En dat dit de moeite kan lonen, getuigt PhD Cup 2021-winnaar Sofie Claerhout: “Het is gek wat ik allemaal sinds mijn winst in de PhD Cup heb beleefd. Er kwam grote persbelangstelling uit binnen- en buitenland voor mijn onderzoek, ik kreeg tal van uitnodigingen voor lezingen, voorstellen van uitgeverijen om een boek uit te brengen, … Maar vooral: door de PhD Cup kwam ik in contact met het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om te spreken over het implementeren van mijn CSY-onderzoek in de verouderde DNA-wetgeving – mijn ultieme doel."

Met je onderzoek naar buiten komen is een vertaalslag én een verhaalslag. Je moet de complexe materie vertalen naar een breed publiek, op een manier dat mensen het snappen, én je moet er een boeiend verhaal van maken" Koen Wauters, VRT NWS

Vertaalslag én verhaalslag

Wetenschappers die in de voorbije twee jaar hun doctoraat afrondden, kunnen zich kandidaat stellen. Een jury selecteert 16 onderzoekers, die via een vierdaagse mediatraining in samenwerking met VRT zullen leren hoe hun complexe onderzoek helder uit te leggen. “Met je onderzoek naar buiten komen is een vertaalslag én een verhaalslag. Je moet de complexe materie vertalen naar een breed publiek, op een manier dat mensen het snappen, én je moet er een boeiend verhaal van maken, zodat mensen naar je luisteren”, vertelt VRT NWS-wetenschapsjournalist Koen Wauters, één van de experten die de kandidaten zal begeleiden.

Finale 
Wie de PhD Cup 2022-trofee mee naar huis mag nemen, zal blijken bij de finale op 18 oktober. Daarin strijden de laatste acht onderzoekers in Amuz in Antwerpen voor de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een ticket om een videocollege te geven aan de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.

Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup

Rondde jij in de voorbije twee jaren je doctoraat af? Kom naar buiten met je onderzoek - doe mee aan de Vlaamse PhD Cup. Registreer je uiterlijk op 8 juli via www.phdcup.be

Meer informatie