Beste buur, collega, werkgever, leraar, student, ouder, vriend

Herken je je in een van deze groepen? Goed, want wat volgt, is voor jou bedoeld. Al deze groepen delen een belangrijk kenmerk: in groep ben je nooit alleen. Er zijn nog andere groepsleden.

Die anderen, die ken je. Soms door en door. Je weet meestal vooraf hoe ze zullen reageren. Maar soms verandert er iets in hun reacties, al merk je dat niet meteen. Die verandering duurt (hopelijk) niet lang, maar soms wel. Veranderingen in gedrag of in emoties. Ze zijn wat meer in zichzelf gekeerd of – af en toe - zeggen ze er iets over. De meesten zwijgen. Dit zijn belangrijke signalen uit onze laatste 4voor12-campagne. En hiervoor heb ik je nodig.

Veerkracht

Het is wonderbaarlijk hoe sterk mensen soms zijn. Hoe ze erin slagen, ondanks alle tegenslagen of ondanks hun voorgeschiedenis, toch weer recht te krabbelen en de draad weer op te pikken. Dit merkte je ook al vaak, niet? Maar de boog kan niet altijd gespannen staan; dan wordt het te veel en komen er mentale problemen. Nee, die mensen zijn niet zwak of lui of gevaarlijk en ze stellen zich al zeker niet aan. Het zit hen op een of andere manier even niet mee.

Samen veerkrachtig

Jouw inbreng kan een verschil maken.  Net zoals een voetbalploeg vooruit gestuwd wordt door haar supporters of dat een aanmoediging deugd doet. En neen, je hoeft geen professionele hulpverlener te zijn om te praten. Trouwens, zou het niet erg zijn als we iedereen die het moeilijk heeft naar professionals doorverwijzen? Neem gewoon eens de tijd om te luisteren en beeld je in hoe jij je zou voelen als jij in zijn of haar schoenen zou staan. Zo kan jij een beetje die supporter worden die de ander op dat moment misschien goed kan gebruiken.

De Werelddag van de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober nodigt iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat er nog altijd te veel over gezwegen wordt. En spreken net een deel van de oplossing kan zijn ...

Deze derde editie zet in Vlaanderen van 1 tot 10 oktober heel wat activiteiten op het getouw. Wandelingen, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie … Allemaal in het teken van Samen Veerkrachtig. En da’s geen toeval. Want samen dragen we zorg voor elkaar.