Covid verhoogt risico op psychische stoornis

Wie covid heeft gehad, loopt een hoger risico om problemen zoals een verslaving, depressie of slaapstoornis te ontwikkelen.

Wie besmet raakt met het coronavirus, blijkt een jaar later vaker te kampen met een psychiatrische stoornis. Dat blijkt uit onderzoek van gegevens van Amerikaanse veteranen. Wetenschappers vergeleken meer dan 150.000 mensen die in 2020 positief hadden getest met meer dan 5 miljoen mensen die niet besmet waren en met 5 miljoen mensen van wie de gegevens van vóór de pandemie dateerden. Besmette veteranen liepen 60 procent meer risico dan niet-besmette ex-soldaten om een jaar later een diagnose te hebben van een psychische aandoening. Dat was het vaakst een slaapstoornis, gevolgd door depressies, cognitieve stoornissen en drugsverslaving. Het risico was vooral verhoogd bij mensen die met covid in het ziekenhuis waren beland. Maar ook wie slechts milde covid-klachten ontwikkelde, had vaker psychische problemen dan wie nooit besmet raakte.

Aangezien het slechts om een observationele studie gaat, kunnen geen definitieve uitspraken worden gedaan over oorzaak en gevolg. Andere nuance: de gemiddelde leeftijd van de deelnemers was met 63 jaar aan de hoge kant.