Fysieke of digitale eerste date? Maakt niet uit voor later relatiesucces

Een fysieke eerste ontmoeting leidt toch meer tot een stabiele en lange liefdesrelatie dan een kennismaking via een dating-app, zegt het buikgevoel. Een wetenschappelijke studie wijst echter iets anders uit.

Gina Potarca (Institute of Demography and Socioeconomics, universiteit van Genève) deed een onderzoek bij 3.235 mannen en vrouwen ouder dan 18, met een partner die ze tussen 2008 en 2018 voor het eerst hadden ontmoet. Ze analyseerde hun intenties om een gezin te stichten, hun tevredenheid over hun relatie en hun individuele gevoel van welzijn.

Daaruit bleek, ten eerste, dat diegenen die hun wederhelft hadden leren kennen via een dating-app vaak sterkere en meer vastberaden voornemens hadden voor een langere termijnrelatie. En ten tweede: virtuele ontmoetingsplatforms moedigen, ondanks alle fysieke globalisering, meer aan om over de grenzen van eigen streek, sociale status en opleiding te stappen.

Meer concreet gaf het onderzoek van de familiesociologe o.m. volgende krachtlijnen aan:

  • Koppels die elkaar via een dating-app hadden leren kennen, hadden een grotere aanvangsintentie om te gaan samenwonen dan mensen die elkaar in een niet-digitale omgeving hadden ontmoet.
  • Vrouwen die via een dating-app klikten met hun partner, koesterden een sterkere kinderwens en waren ook gemotiveerder om effectief moeder te worden.
  • Partners die bij elkaar gekomen waren via een app waren globaal net zo tevreden over hun relatie als de anderen.
  • Wat vooral opviel bij de meer diverse ‘app-koppels’: het merkelijk hogere percentage hoogopgeleide vrouwen in een relatie met een lager opgeleide man. ‘Die hogere socio-pedagogische verscheidenheid,’ stelt dr. Potarca, ‘kan veel te maken hebben met de veel nadrukkelijker visuele focus bij de eerste selectie.’

In haar algemene conclusie legt ze de link naar de lopende en, wie weet, toekomstige lockdown- en sociale afstandstijden: ‘Je mag ervan uitgaan dat dating-apps nog populairder gaan worden. En dan zijn deze onderzoeksresultaten toch geruststellende indicaties over hun waarde als kennismakingsplatform voor een mogelijk lange en stabiele relatie.’