Hartproblemen verhogen mogelijk de kans op dementie

09 november 2017 door MV

Er bestaat steeds meer wetenschappelijk bewijs voor een link tussen de gezondheid van het hart en de gezondheid van de hersenen.

Dat we een slechte bloedcirculatie in de hersenen voelen, verrast niet. Hoewel de hersenen slechts twee procent van ons lichaamsgewicht uitmaken, ontvangen ze wel twaalf procent van het bloed.

Tijdens de huidige studie observeerden neurologen aan het Vanderbilt University Medical Center in Nashville dat bij ouderen wiens hart minder bloed rondpompt, de hersendelen die instaan voor het geheugen minder goed doorbloed zijn.

Twintig jaar ouder

De wetenschappers onderzochten 314 proefpersonen, gemiddeld 73 jaar oud. Ze berekenden de cardiac index, de hoeveelheid bloed die het hart rondpompt in verhouding tot de lichaamsgrootte. Aan de hand van MRI-scans maten ze ook de doorbloeding van de hersenen.

‘Proefpersonen bij wie het hart minder effectief het bloed rondpompt, hadden ook een slechter doorbloedde hersenen. Om precies te zijn, gaat het over de rechter en linker temporale kwabben. Die delen van de hersenen verwerken de herinneringen en worden ook het eerst aangetast door alzheimer. De verminderde doorbloeding was vergelijkbaar met die van mensen die vijftien tot twintig jaar ouder zijn,’ verduidelijkt onderzoeker Angela Jefferson.

Risico verkleinen

‘We weten een heleboel over het voorkomen en behandelen van hartziekten. Alzheimer daarentegen kunnen we niet bestrijden. Uit ons onderzoek blijkt dat het misschien nuttig is om ook de gezondheid van het hart in acht te nemen, om het risico op geheugenverlies te beperken’, zegt Jefferson.