Podcast

Hoe herken je de signalen van een burn-out?

Wat is een burn-out eigenlijk? Is het meer dan een ‘modewoord’ voor een depressie of oververmoeidheid? En hoe vermijd je dat het zover komt? Ik vraag het aan psycholoog Steffie Desart van de KU Leuven.

Bijna 800.000 Vlamingen vinden dat ze te veel stress hebben op het werk, een derde van hen vertoont symptomen van een burn-out.

Een burn-out krijg je niet zomaar, stelt Steffie Desart. Er gaat een langdurige periode aan vooraf van veel stress, die overgaat in overspannenheid en eindigt in een burn-out. Belangrijk is de signalen te herkennen en actie te ondernemen. Door naar je huisarts te stappen. En door een gesprek te vragen op het werk.

Desart ontwikkelde een vragenlijst om burn-out te onderzoeken en op te volgen. Die focust op vier kenmerken: uitputting, afstand nemen, emotionele ontregeling en geheugen- en concentratieproblemen. ‘Slaag je er niet meer in een boek te lezen, dan is er iets mis.’

In deze podcast gaat ze dieper op de symptomen in en geeft ze tips voor wie op een burn-out afstevent, maar ook voor werkgevers en collega’s die er mee voor kunnen zorgen dat het nooit zover komt.

 

In de podcast "Vraag het Aan" beantwoordt een wetenschapper een vraag uit de Vlaamse Wetenschapsagenda. Heb je zelf een vraag? Bezorg ze ons dan via mail of sociale media.

Je kan Vraag het Aan ook beluisteren via je favoriete podcastkanaal, zoals Spotify, iTunes, Google Podcasts...