Podcast

Hoe kan ik beter slapen in coronatijden?

1 op 3 slaapt slechter sinds het begin van de corona-crisis, maar er zijn ook “gelukzakken” die nu beter slapen. Hoe komt dat? Wat is “goed slapen” eigenlijk? En hoe voorkom je dat je een ganse nacht wakker ligt te woelen in bed? Slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann) geeft inzichten en tips in onze podcast Vraag Het Aan.

In deze aflevering leer je onder andere dat...

  • ... je zeker nu tijd moet maken voor fysieke en intellectuele activiteiten
  • ... hoe laat je opstaat belangrijker is dan hoe laat je gaat slapen
  • ... je beter niet te vroeg gaat slapen
  • ... er een verschil is tussen slaap en rust
  • ... schermgebruik voor bedtijd niet per definitie slecht is
  • ... ‘s nachts wakker worden heel normaal is
  • ... het heel normaal is dat je nu meer enge dromen hebt

Beluister de aflevering:

Beluister Vraag het Aan ook via (onder andere):

Staat jouw favoriete podcastkanaal hier niet tussen? Laat ons dat dan weten en we voegen het toe.

Olivier Mairesse en zijn collega's van het slaaplab van het UVC Brugmann ziekenhuis onderzoeken de impact van de coronacrisis op onze slaap. Je kan de wetenschappers helpen door deze enquête in te vullen: https://vub.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_8HcuItBNoj8c9Hn

 


Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.