Logopedie voor transgender personen

Dat je stemgeluid belangrijk is, wist Margaret Thatcher al. Toen ze Brits premier werd, kreeg ze stemtraining om lager te praten en op die manier meer autoriteit en macht uit te stralen. Ook voor transgender personen betekent de aanpassing van hun stem vaak een belangrijke stap in hun transitie.

Behalve het formaat van het strottenhoofd en de lengte van de stemplooien zijn ook hormonen bepalend voor iemands stemgeluid, zij het uitsluitend bij mannen en niet altijd in dezelfde mate. Voor transgenders die hun stem met hun veranderde uiterlijk willen laten matchen vergt het maanden om het spier- en intonatiegeheugen te trainen, totdat de nieuwe manier van praten een automatisme is geworden.
 
Bij de logopedische training van transgender personen wordt niets aan hun stemapparaat gewijzigd, maar leren ze het op een andere manier te gebruiken. Transgender vrouwen hebben doorgaans meer training nodig dan transgender mannen, die door een behandeling met testosteron kunnen worden geholpen om een lager stemgeluid te krijgen. De training focust zich vooral op aspecten die belangrijk zijn voor de genderperceptie.