Naar verhalen luisteren heeft pijnstillend effect

Kinderen opgenomen in een ziekenhuis ervaren minder pijn en stress wanneer ze luisteren naar verhaaltjes.

Ouders, leerkrachten en verzorgers weten het al lang: een verhaaltje vertellen helpt om kinderen te kalmeren en te sussen. Ook uit onderzoek is al gebleken dat kinderen makkelijker hun emoties verwerken na een verhaaltje. Maar zulke studies vonden meestal plaats in een lab, waar kinderen vragen moesten beantwoorden terwijl ze in een functioneel MRI-apparaat lagen. Zelden gebeurde dat in een alledaagsere omgeving.

Wetenschappers van verschillende Braziliaanse ziekenhuizen onderzochten nu wat de fysiologische en emotionele effecten waren van verhaaltjes als ze die gingen vertellen op hun intensivecare-afdelingen voor kinderen. Ze verdeelden 81 patiëntjes van vier tot elf jaar oud in twee groepen en koppelden hen aan verhalenvertellers die al tien jaar ziekenhuiservaring hadden. In de ene groep begeleidde de verteller de kinderen bij een raadselspel. In de andere luisterden de kinderen naar een verhaal dat werd voorgelezen.

‘Luisteren naar verhalen heeft een bijzonder groot effect’

Voor en na de sessies namen de onderzoekers speekselmonsters van elk kind. Ze vroegen ook hoeveel pijn de kinderen hadden en lieten hen een woordtestje met vrije associatie uitvoeren. In beide groepen bleken de kinderen gebaat bij de interacties. Ze hadden een lagere concentratie van het stresshormoon cortisol en een hogere concentratie van het feelgoodhormoon oxytocine.

Kinderen in de vertelgroep scoorden wel aanzienlijk beter. Hun cortisolniveaus waren maar een kwart zo hoog als die in de raadselgroep en hun oxytocineniveaus waren bijna twee keer hoger. Uit hun beschrijvingen maakten de onderzoekers bovendien op dat hun pijnniveau bijna twee keer zo veel daalde als in de raadselgroep. Ze gebruikten ook positievere woorden om hun verblijf in het ziekenhuis te omschrijven.

‘De studie toont aan dat elke interactie helpt, maar dat luisteren naar verhalen een bijzonder groot effect heeft’, zegt hoofdauteur Guilherme Brockington (Federal University of ABC). ‘Verhaaltjes vertellen is een goedkope en efficiënte manier om de gezondheid van patiënten te helpen verbeteren.’