Seks, drugs & rock-’n-roll: voor onze hersenen is het allemaal hetzelfde

09 februari 2017 door SST

Ons brein gebruikt dezelfde gebieden en hetzelfde mechanisme om ons te laten genieten van muziek als waarmee we seksueel, culinair en ander genot ervaren.

Canadese psychologen ontdekten dat bepaalde chemische stofjes in onze hersenen die een pijnstillende en bedwelmende werking hebben, ook een rol spelen op onze perceptie van muziek.
 
Om die werking te testen blokkeerden de onderzoekers tijdelijk deze chemische stofjes door een aantal vrijwilligers naltrexon toe te dienen – een veelgebruikt ontwenningsmiddel. Het effect bleef niet uit: de hersengebieden die normaal oplichten tijdens het horen van muziek bleven bij de vrijwilligers op non-actief. Zelfs hun favoriete nummers konden hen niet meer bekoren.
 
Frappant was dat de vrijwilligers na het experiment zeiden dat ze wel wisten dat ze hun favoriete muziek hoorden, maar dat het hen simpelweg ‘niets meer deed’.
 
Het onderzoek toont aan dat de vele manieren waarop we genot kunnen beleven vaak een gemeenschappelijke basis hebben in onze hersenen. Tegelijk stemt het tot nadenken over het gebruik van ontwenningsmiddelen zoals naltrexon, want de neveneffecten kunnen onverwacht heel uiteenlopend zijn.