Waarom je verlamd bent terwijl je slaapt

Er is een groep neuronen in de hersenstam van muizen ontdekt die tijdens de remslaap verhinderen dat de diertjes bewegen. Een interessante ontdekking voor mensen met narcolepsie.

Tijdens de remslaap bewegen onze ogen snel heen en weer en dromen we, maar we liggen doodstil. Die ‘verlamdheid’ ontbreekt bij mensen met remslaap-gedragsstoornis. Terwijl zij slapen, staan ze vaak op, lopen rond, schreeuwen of gaan zelfs slaan.

Het onderzoeksteam identificeerde bij muizen een specifieke groep neuronen in de ventrale mediale medulla, achteraan de kop. Deze neuronen kregen input van de sublaterodorsale tegmentale nucleus (SLD). Ze waren verbonden met neuronen die vrijwillige beweging controleren, maar niet met de neuronen die de oogspieren of interne organen controleren. Toen de onderzoekers de input naar deze neuronen blokkeerden, begonnen de muizen tijdens hun slaap te bewegen. De onderzoekers leggen ook het verband met narcolepsie, waarbij je plotsklaps in slaap kunt vallen, en kataplexie, waarbij je spieren plots kunnen verslappen en je op de grond valt. In een muismodel wisten ze de SLD-ventrale medulla stil te leggen, wat het aantal kataplexie-aanvallen verminderde. De neuronen in de ventrale mediale medulla kunnen een goed doelwit zijn voor nieuwe medicatie voor mensen met narcolepsie, cataplexie en remslaapgedragsstoornis, stellen ze.