Wat als … we het eens hadden over positieve geestelijke gezondheid?

‘There’s no health without mental health’. Onze geestelijke gezondheid is minstens even belangrijk als onze fysieke en sociale gezondheid.

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is de ideale gelegenheid om hier nog eens bij stil te staan. Maar er is meer: gezondheid gaat immers niet alleen over de afwezigheid van ziekte, klachten of symptomen. Er is ook een positieve dimensie!

Werelddag Geestelijke Gezondheid

Op 10 oktober gaat de tweede "Vlaamse" Werelddag van de Geestelijke Gezondheid door. Het thema "Samen Veerkrachtig" inspireert opnieuw heel wat mensen en organisaties om acties op te zetten en geestelijke gezondheid in de kijker te plaatsen.

Doe mee

Als het gaat over positieve geestelijke gezondheid spreken we over ‘welbevinden’, het evenwicht en de vitaliteit die je in het leven ervaart. Tijdens onze levensloop beïnvloedt dit welbevinden in belangrijke mate de manier waarop we onze capaciteiten ontplooien, zowel op sociaal, als op schools of professioneel vlak.

Veerkracht

Positieve geestelijke gezondheid focust zich op veerkracht, het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslagen en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat zowel over het terugveren naar de oorspronkelijke positie als over het ‘doorgroeien’. Maar wat maakt dat iemand meer of minder veerkrachtig is? Er is al heel wat onderzoek verricht naar de verschillende factoren die bepalend zijn voor veerkracht en naar de complexe wisselwerking tussen neurochemische en (epi)genetische processen bij veerkrachtige individuen. Toch kunnen wetenschappers nog steeds niet verklaren waarom sommige mensen in staat zijn om op een zeer positieve manier het hoofd te bieden aan stress en tegenslag, terwijl anderen bij intense stress onderuitgaan. Wat wel duidelijk is, is dat je veerkracht deels kan trainen. Je veerkracht wordt immers voor een groot stuk bepaald door de vaardigheden om met problemen en stress om te gaan.

Fit in je Hoofd

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven ontwikkelde een aantal methodieken om veerkracht te trainen. Zo is er ‘Fit in je Hoofd, Goed in je Vel’. Iedere Vlaming vanaf 16 jaar vindt er de nodige handvatten om de eigen mentale veerkracht te versterken. Dit betekent dat je optimaal kan blijven functioneren en je goed in je vel blijft voelen, ook in drukke en stressvolle periodes. Meld je dus snel aan op de website, doe de veerkracht-test en ga aan de slag met de 10 stappen. Of participeer aan een van de vele fit in je hoofd-workshops of activiteiten.  Ze zijn er het hele jaar door.

Ben je jonger dan 17 jaar? Dan is er NokNok, de ‘jongerenversie’ van Fit in je Hoofd, die je helpt om je mentale veerkracht te versterken.