Wil jij weten of je ooit alzheimer krijgt?

15 december 2016 door Eos-redactie

Zo’n voorspellende test bestaat nog niet. Maar in de VS lijkt alvast driekwart van de 65-plussers voor het idee gewonnen.

Voor een goed begrip: zo’n test bestaat nog (lang) niet. Maar in de Verenigde Staten lijkt alvast drie kwart van de 65-plussers voor het idee gewonnen.

Aan een grote groep Amerikanen ouder dan 65 jaar werd gevraagd of ze aan een test zouden deelnemen die hen ‘met honderd procent zekerheid’ kon vertellen of ze de Ziekte van Alzheimer zouden ontwikkelen. Ruim drie vierde van hen zei daarop ‘ja’. Dat is best veel, want alzheimer is vooralsnog niet of nauwelijks behandelbaar en dus staat een diagnose vaak gelijk aan een bikkelhard verdict.

Over wat ze na een positieve test (een ‘ja’) zouden doen, waren de deelnemers aan de studie nóg eensgezinder. De grote meerderheid zou met familie en geliefden willen bespreken wat te doen in de gezonde tijd die nog in het verschiet ligt. Tezelfdertijd zouden plannen voor toekomstige zorg moeten worden ontwikkeld en een eventueel testament.

Volgens de wetenschappers die de enquête uitvoerden tonen de resultaten aan dat de alzheimerproblematiek breed leeft onder de Amerikanen. Ze hopen ook dat hun onderzoek opnieuw onder de loep zal worden genomen wanneer zo’n voorspellende test op de markt komt – al lijkt dat niet iets te zijn voor de komende jaren. (sst)

Bron: Meera Sheffrin, University of Stanford, VS in Alzheimer’s Research and Therapy