NASA brengt stukje Marsmeteoriet 'naar huis'

Een klein stukje van Marsmeteoriet Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) zal aan boord geplaatst worden van NASA's Mars 2020-rover, die over twee jaar op pad gaat naar de rode planeet.

De Mars 2020-rover gaat naar Mars om daar bodemmonsters te verzamelen die in de (verre) toekomst opgehaald moeten worden voor onderzoek op aarde. Het stukje Marsgesteente, dat in 1999 werd gevonden in Oman, is zorgvuldig geselecteerd om als kalibratie-object te dienen voor een van de instrumenten van de Marswagen: de laserspectroscoop SHERLOC.

"Het is voor het eerst dat een steen van Mars terugkeert naar het oppervlak van zijn 'thuisplaneet'"

Het is voor het eerst dat een steen van Mars terugkeert naar het oppervlak van zijn 'thuisplaneet'. Eerder had ook NASA's Mars Global Surveyor al een stukje van de Marsmeteoriet Zagami aan boord, maar Global Surveyor draait in een baan om Mars.

Marsmeteorieten zijn stenen die bij een zware inslag van het oppervlak van Mars zijn losgeslagen, de ruimte in zijn geworpen, en na lange tijd als meteoriet op aarde terecht zijn gekomen. Ze zijn herkenbaar aan de samenstelling van gasinsluitsels.

 

Afbeelding: Een stukje Marsmeteoriet. (Dit is overigens niet het stukje dat aan boord van Mars 2020 wordt geplaatst.) (NASA/JPL-Caltech)