Ruimtetoerisme en de toekomst van de ruimtevaart

Sterrenkundige Christoffel Waelkens (KU Leuven) en Cees Faes van SXC gingen in gesprek over de toekomst van de (commerciële) ruimtevaart tijdens het Grijze Cellen-debat van Eos in Handelsbeurs Gent.

Hoe belastend voor het milieu is commerciële ruimtevaart?

Virgin Galactic en SXC willen vanaf dit jaar meerdere commerciële ruimtevluchten per dag uitvoeren. Wat zal de impact hiervan zijn op de luchtvervuiling, vooral in de hogere lagen van onze atmosfeer?

‘Bemande ruimtevaart is niet noodzakelijk’

Christoffel Waelkens, sterrenkundige van de KU Leuven, stelt tijdens zijn lezing de vraag of de mens nog wel de ruimte in moet.

‘Een retourtje ruimte voor 70.000 euro’

Cees Faes, chief marketing van Space Expedition Corporation, geeft een lezing over de XCOR Lynx, het toestel waarmee zijn bedrijf vanaf eind 2014 ruimtetoerismevluchten wil aanbieden.

‘Commerciële ruimtevaart is decadent’

Honderdduizend dollar voor een korte trip naar de ruimte, is dat niet een tikkeltje te decadent?

‘Nu al naar Mars gaan is onverantwoord’

Nog ruim duizend kandidaten zijn in de running om in 2025 een enkele reis naar Mars te maken. Sterrenkundige Christoffel Waelkens: 'De organisatoren van Mars One liegen hen voor dat ze geen gevaar lopen. Maar deze missie is volstrekt onverantwoord.'

'ISS is in de eerste plaats een politiek project'

Christoffel Waelkens stelt zich vragen bij het nut van onderzoek in het internationale ruimtestation ISS. ‘De wetenschap wordt gebruikt als argument om de hele zaak te motiveren, maar eigenlijk is het vooral een politiek project’.