‘Een valse stem corrigeren geeft je nog geen goed nummer’

Een nummer gaat door vele kabels en knoppen voordat het op een plaat belandt. Eos bezocht een opnamestudio en vroeg technici naar hun geheimen. ‘Onze taak is niet om van iets scheef iets recht te maken.’

Middenin de nieuwe plaat van De Mens zit een gespierd nummer. Ik ben hier ook maar op bezoek telt nog geen drie minuten, heeft kortaangebonden drums en een jennerige gitaarsolo. Het swingt, het rockt. De groep begint aan een tweede take.

‘Was dat beter? Als ik met die delays begin te spelen …’

‘Ja, die delays gaan wat duwen. Maar nu was het echt op het randje van clippen.’

Een gesprek ontvouwt zich tussen frontman Frank Vander linden en geluidsingenieur Stijn Verdonckt. Het gaat nog even verder; ze wisselen gedachten uit over een gitaar die te luid staat, maar ook over EQ’en en een click dubbelzetten. Vander linden vraagt of Verdonckt klanksuggesties heeft. De hele dialoog kon je meevolgen op de livestream die De Mens opzette.

De band is een kwarteeuw oud en wilde dat vieren. Ze had het idee opgevat een plaat te maken in 24 uur tijd. Van opnemen tot mixen: alles moest op een dag beklonken zijn. Om het wat efficiënt te houden, bleef de studio waarin het zou gebeuren potdicht. Maar De Mens was de muzikale peeping tom niet vergeten: 24 uur lang registreerden webcams hun versie van de feiten.

(lees verder onder de afbeelding. Zie je geen afbeelding of tekst? Dan liep er iets fout. Stuur een mail naar kim.verhaeghe@cascade.be)