Zonnewagen vertrekt naar Australië voor wereldkampioenschap

Onze splinternieuwe zonnewagen is opgestuurd naar Australië. De breekbaarheid van het zonnepaneel maakte van deze zending een delicate opdracht. Op 13 oktober staan we aan de start van het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië.

Het transport van een zonnewagen is niet eenvoudig. Om deze veilig te vervoeren, gebruikten we een op maat gemaakte kist. Dat betekent dat de kist rond de wagen heen is gebouwd en dat we de wagen zorgvuldig vastmaken. Het is namelijk cruciaal dat de wagen niet gaat rollen tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig. Enkele solar teams van andere landen hebben de pech gehad dit mee te maken, met grote beschadigingen tot gevolg.

Het zonnepaneel versturen we apart van de wagen. Voor de nieuwste wagen ontwikkelden en bouwden we het zonnepaneel zelf, bij de vorige zonnewagens werd dit telkens aangekocht. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor het proces een grote uitdaging vormde. De breekbaarheid van het zonnepaneel moest dus zeker ook in rekening genomen worden bij het transport. Om ervoor te zorgen dat het paneel heelhuids in Australië geraakt, wordt dit vervoerd in een aparte kist die extra verstevigd is. 

Ons team zal ongeveer tegelijk met de vracht aankomen in Australië. Daar hebben we nog een maand de tijd om de wagen volledig op punt te stellen. Dit houdt voornamelijk in dat we de wagen tot in de puntjes zullen afwerken en uitvoerig zullen testen onder Australische condities. Dit is zeer belangrijk omdat de Belgische weersomstandigheden niet te vergelijken zijn met de hitte van de Australische outback.

Na de testfase in Australië maken we ons klaar voor het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat start op 13 oktober. Tijdens deze competitie racen studententeams van over de hele wereld 3021 kilometer dwars door de Australische woestijn. Na een derde plaats op het vorige WK in 2017 en een eerste plaats tijdens de Carrera Solar Atacama in Chili vorig jaar, mikt ons Agoria Solar Team dit jaar op de eerste plaats.