Crisis verhoogt aantal voedselvergiftigingen

11 juni 2012 door Eos-redactie

Wie het financieel moeilijker krijgt, neemt meer risico’s met zijn voeding.

Wie het financieel moeilijker krijgt, neemt meer risico’s met zijn voeding.

Britse wetenschappers ondervroegen bijna 2.000 mensen over hoe de huidige crisis een invloed had op wat ze aten. Ze stelden daarbij vast dat ruim de helft geld probeert te besparen door etensrestjes langer te bewaren of door geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum van producten.

Volgens de onderzoekers brengt dit zeker in de zomer ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij hogere temperaturen vermenigvuldigen schadelijke bacteriën zich sneller, waardoor het risico op voedselvergiftiging stijgt. En dat is zeker het geval als voedingsmiddelen niet correct werden bewaard of bereid.

De onderzoekers stelden ook vast dat een derde van de ondervraagden de veiligheid van het voedsel eerder beoordeelt door eraan te ruiken en ernaar te kijken dan door rekening te houden met de houdbaarheidsdatum. Ze benadrukken dat dit gevaarlijk is, omdat bacteriën zoals Escherichia coli en Salmonella geen geur afgeven, zelfs niet wanneer ze in grote hoeveelheden in voedsel aanwezig zijn. Dit betekent dat voedsel dat er nog goed uitziet en nog lekker ruikt, toch heel gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

De richtlijn die ze meegeven is dat restjes zo snel mogelijk in de koelkast moeten worden gezet, ze binnen de twee dagen moeten worden opgegeten en pas wanneer ze voldoende werden opgewarmd. (ev)